Meseriasul Casei Dumneavoastra

Pentru o casă modernă și funcțională.Instalații care durează, confort garantat

Montarea corpurilor elecrice de iluminat

Montarea corpurilor elecrice de iluminat

 

Montarea corpurilor elecrice de iluminat poate varia în funcție de tipul de corp de iluminat (plafonieră, aplică de perete, lustra, spoturi, etc.), dar există câteva etape și detalii esențiale aplicabile pentru majoritatea proiectelor de acest tip.

Daca doriti sa va montati singuri corpurile elecrice de iluminat,prize si intrerupatoare veti avea nevoie de șurubelniță de testare sau aparat de masura , clește pentru dezizolat fire, nivelă, bormașină, in cazul in care  prizele sau întrerupătoarele trebuie montate pe perete.

 

Identificarea și Alegerea Corpurilor de Iluminat

 

Iluminatul poate fi general pentru iluminarea întregii încăperi, de accent pentru a evidenția anumite zone sau funcțional de lucru, pentru zone de activitate specifică. Alege corpurile în funcție de tipul de iluminat necesar.

Gândește-te unde vrei să montezi corpurile de iluminat în funcție de necesitățile de iluminare și de configurația spatiului.Alegeti corpul de iluminat potrivit pentru spațiu. De exemplu, pentru bucătării și băi sunt recomandate corpuri de iluminat cu un grad de protecție ridicat la umiditate.

Un factor important pentru alegerea corpurilor este protecția la praf și umiditate. De exemplu: corpurile de iluminat IP20 ofera protecție pentru praf, dar nu si  protecție la umiditate,fiind recomandate pentru camere uscate.Ideal pentru băi și spații exterioare alegerem corpurile IP44 și IP65 cu protecție ridicată la umiditate și apă.

 

 

corpuri de iluminat
corpuri de iluminat

 

Sfaturi inaintea montajulului

 

Daca aveti o instalatie electrica veche,mai ales in cazul locuintelor construite inaintea anilor 2000,cand se foloseau firele din aluminiu,asigurati-va ca in locul in care doriti sa montati plafonieră, aplică de perete, lustra, spoturi,becurile,benzile LED, aveti  alimentare de curent.In cazul acestor cabluri de aluminiu se intampla des,sa devina ” casante” dupa o anumita perioda de timp si sa nu mai poata fi utilizate.

De aceea in cazul instalatiilor electrice vechi ,va recomadam sa va asigurati ca totul functioneza in parametri necesari.Puteti citi mai multe detalii aici

 

 

Este esențial să oprești alimentarea cu energie electrică de la panoul electric înainte de a începe montajul. Utilizează un tester de tensiune pentru a te asigura că firele sunt într-adevăr fără curent.Verificati specificațiile de tensiune și putere pentru fiecare corp de iluminat, asigurându-va de specificatiile tehnice ale acestora. Atenție la puterea maximă suportată de soclu pentru a preveni supraîncălzirea.

 

Conectarea Electrică

 

Inainte de a incepe montarea propriu-zisa ,este indicat sa se consulte manualul corpului de iluminat și schema electrică, mai ales în cazul corpurilor cu LED și drivere.

De obicei, firele sunt colorate conform unor standarde si anume:

Maro/Negru/Rosu/Gri: fază (L)
Albastru: nul (N)
Galben-verde: împământare (PE)

Din pacate,de multe ori acest standard nu este respectat si va trebui,in prealabil ,sa efectuati o masuratoare pentru a identifica fiecare cablu ce reprezinta.

In majoritatea cazurilor, secțiunea firelor utilizate pentru iluminat este de 1,5 mm,dar in anumite situatii,dacă aveti corpuri de iluminat puternice sau LED-uri conectate la drivere, se vor verifică specificațiile de curent pentru a va asigura că secțiunea firului este suportata .

Vom conecta firele din tavan sau perete cu cele ale corpului de iluminat corespunzător, respectând codurile de culoare. Ne vom asigrara ca firele sunt fixate sigur,pentru a nu avea contact imperfect.In cazul in care corpul de iluminat necesită împământare, vom conecta si firul de împământare. Nu neglijati acest aspect, mai ales pentru corpurile de iluminat metalice,pentru a evita riscul de electrocutare.Verificati dacă există un punct de împământare clar în cadrul corpului de iluminat și conecteati-l la firul galben-verde.

Dacă tabloul electric include o siguranta diferentiala, aceasta va întrerupe curentul în cazul unui scurtcircuit sau a unei scurgeri de curent, protejând utilizatorul. Foloseti cleme de tip WAGO sau borne de calitate pentru a conecta firele, evitând strângerea directă a firelor doar prin răsucire.

 

Montarea Corpului de Iluminat pe Suport

 

In primul rand vom fixa suportul de prindere al corpului de iluminat,pe tavan sau perete.Prindem corpul de iluminat pe suportul montat anterior. Asigurti-va că este bine fixat, fără a exista riscul de a se deplasa sau cădea.

În cazul lămpilor suspendate, ajustam cablurile astfel încât să aibă înălțimea dorită și fixam foarte bine.În funcție de greutatea acestora, avem nevoie de o structură de fixare robustă. Corpurile grele ,lămpi suspendate mari, necesită dibluri speciale, mai ales dacă sunt montate pe tavane de gips-carton.

Vom folosi Dibluri clasice pentru prindere în beton, cărămidă, BCA ,Ancore chimice în situația în care este necesară o prindere foarte solidă si Dibluri de gips-carton de tip fluture sau metalice care ideale pentru tavane de rigips.

 

 

montare corpuri de iluminat
montare corpuri de iluminat

 

Majoritatea corpurilor de iluminat au o placă de montare care trebuie fixată de tavan sau perete. Suportul trebuie să fie solid și bine centrat.Dacă greutatea corpului de iluminat este mare, iar tavanul nu e solid, s-ar putea să fie nevoie de suporturi adiționale.

 

Testarea și Finalizarea montajului

 

Asigurati-va că toate conexiunile sunt bine izolate și că nu sunt fire expuse care ar putea face contact accidental.Dacă există exces de cablu, rulează-l ordonat în interiorul corpului de iluminat pentru un aspect estetic.

După ce ati terminat montajul, pornim alimentarea din tabloul electric și testam corpul de iluminat pentru a ne asigura că funcționează corect.Dacă ceva nu funcioneza si aveti un multimetru disponibil, verificati continuitatea și legaturile pe care le-ati facut .Verificati prezența fazei în punctele corecte, asigurându-va că circuitul e alimentat doar în faza corespunzătoare.

 

 

 

Dacă nu aveti experiență sau cunoștințe avansate de electricitate, daca instalația este mai complexă si considerati ca situatia va depasete, ne puteti contacta pentru a rezolva situatia.

Pret Montare Corpuri de Iluminat
Pretul afisat reprezinta decat manopere,materialele nu sunt incluse
  • Comenzile telefonice se vor onora in cel mai scurt timp posibil
  • Pretul afisat poate varia funcie de complexitatea lucrarii
Pret -200 Lei/Corp de iluminat

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *