Montare plinta parchet
Cum montez singur plinta de parchet?Este un pas esențial pentru a finaliza instalarea pardoselii, oferind un aspect estetic și protecție împotriva murdăriei sau umezelii la baza pereților. Alegerea corectă a metodei de fixare depinde de materialul pereților, tipul plintei și preferințele estetice. Iată un ghid detaliat pentru a instala plinte din polimer sau MDF.
Ce unelte si materiale aveti nevoie pentru a monta parchet ?
- Unelte:
- Fierăstrău manual sau pendular pentru tăierea plintei.
- Mitră sau suport pentru tăiere la unghi.
- Ruletă.
- Creion.
- Ciocan de cauciuc pentru ajustări.
- Șurubelniță sau mașină de găurit.
- Pistol pentru adeziv.
- Materiale:
- Plintă din polimer sau MDF ,coltare,inbinari măsurate pentru a acoperi întreg perimetrul camerei .
- Adeziv de montaj pentru fixare directă .
- Dibluri și șuruburi dacă se fixează mecanic .
- Clipsuri speciale dacă plinta este prevăzută cu un sistem de prindere .
Pregătirea înainte de montaj
Cel mai important aspect este măsoarea perimetrului camerei.Vom calcula lungimea totală a plintelor necesare. Adaugăm 10-15% pentru pierderi ce reprezinta tăieri și ajustări.Este recomandat intotdeauna sa luam intotdeauna materiale in plus fata de masauratori,pentru a evita situatiile neplacaute.
Ne vom asigura că peretii este curati și netezi pentru o aderență mai bună.Dacă există denivelări mari, le vom nivela înainte de montarea propriu-zisa.
Metode de fixare a plintei
- Pregătirea suprafetei de montaj
Suprafata trebuie să fie curată, uscată și nivelată.Dacă există denivelări mai mari de 2-3 mm, se va aplică o șapă autonivelantă.Dacă suprafata este din beton, întindem un substratul izolator care va avea rolul de barieră împotriva umezelii,va reduce zgomotul si va oferi confort termic necesar.Asigurati-va că izolatia este întinsa uniform și fără goluri.
- Alege materialului potrivit
- Folie din polietilenă – Este cel mai comun material pentru reducerea zgomotului și protecția termică.
- Plută – este ideală pentru izolare fonică mai bună, dar mai costisitoare.
- Polistiren extrudat – Este bun pentru izolare termică în încăperi reci.
Asigură-te că substratul este așezat fără suprapuneri. Taie excesul de material după montarea parchetului.
- Planificarea montajului
De obicei, panourile se montează paralel cu cea mai lungă latură a camerei sau în direcția luminii ,pentru un aspect uniform.Se va lasa un spațiu de dilatare de 8-10 mm între parchet și pereți folosind distanțiere.Pentru camere înguste, montează panourile pe lungime pentru a crea iluzia de spațiu mai mare.
- Calcularea rândurilor
Vom măsoară lățimea camerei și o vom împarti la lățimea unui panou.Dacă ultima bucată de panou ar fi mai îngustă de 5 cm, vom ajusta primul rând prin tăiere longitudinală.
Montarea parchetului
Primul rand pe care il vom monta se va aseza cu partea dreapta orientată spre perete.Se vor monta distanțierele între panou și perete pentru a lăsa un spațiu de dilatare de 8-10 mm.Fixam panourile următoare la capăt, folosind sistemul click. Daca este necesar ,vom folosi un ciocan de cauciuc pentru o fixare cat mai corecta,dar vom fi atenti sa nu deterioram panourile.
Rândurile următoare vor fi decalate,astfel vom taie primul panou al fiecărui rând pentru a obține un model “cărămidă”. Lungimea minimă a unei bucăți tăiate trebuie să fie de 30 cm.Vom introduce panourile noi la un unghi de 30-45°, apoi vom apasă pentru a le fixa îmbinarea. Dacă întâmpinati anumite dificultăți, folositi o bară de tragere,pentru a le imbina corect.Continuam să adaugam panouri pe rânduri, verificând periodic distanțele față de pereți și alinierea panourilor.
In momentul in care ajungem la montarea panourilor si avem diverse obstacole precum,usi,tocuri,tevi sau alte elemente fixe vom măsura și vom marca locația obstacolului pe panou.Taiem un semicerc sau forma necesară cu un fierăstrău ajutorul unui fierastrau pendular.Pentru țevi, se lasă 5 mm spațiu de dilatare în jurul acestora și acoperim golurile cu rozete decorative.
Dacă tocurile ușii sunt prea joase, taie baza acestora cu un fierăstrău pentru a permite panoului să alunece dedesubt.Asigurati-va că la montaj, panourile rămân independente fata de tocuri.
La montarea ultimului rând măsoaram spațiul rămas între ultimul rând și perete în mai multe puncte pentru a evita inexactități.Taie panourile pe lungime, ținând cont de spațiul de dilatare.
Dacă nu aveti experiență sau cunoștințe pentru a monta parchetul laminat sau considerati ca situatia va depasete, ne puteti contacta pentru a rezolva situatia.
Sfaturi utile
Daca panourile se desfac verificati dacă îmbinările au fost bine fixate. Dacă problema persistă, poate fi necesar să scoțeti panoul sau panourile și să îl remontati.Daca rămâne spațiu între panouri, acest lucru poate apărea dacă suprafata nu este suficient de neteda. În viitor, este bine sa verificam atent pregătirea podelei si planeitatea acesteia.Verificati periodic spațiile de dilatare, mai ales în camere cu schimbări frecvente de temperatură.
- Comenzile telefonice se vor onora in cel mai scurt timp posibil
- Pretul afisat poate varia funcie de complexitatea lucrarii