Inlocuire instalatie electrica
Înlocuirea unei instalații electrice vechi sau nefuncționale este un proces esențial pentru siguranța locuinței și pentru a evita riscurile precum incendii, șocuri electrice și defectarea aparatelor electrice. Dacă instalația este foarte veche, cu cabluri din aluminiu, izolatori de ceramică sau prize și întrerupătoare neconforme, este indicat să o înlocuieti.
Inainte de anii 2000 se folosea adesea aluminiul pentru conductori, ceea ce este mai puțin eficient decât cuprul. Aluminiul are o rezistență electrică mai mare și o susceptibilitate mai mare la oxidare, ceea ce crește riscul de supraincalzire și incendiu.
Evaluarea instalației existente
Se poate folosi un aparat de masura pentru a determina rezistența izolației vechilor cabluri. O valoare de rezistență sub 1 megaohm indică o izolație compromisă, care poate provoca scurtcircuite.
Un electrician va evalua vechea instalație, identificând zonele problematice, riscurile și cerințele pentru noua rețea.
Planificarea noii instalații elctrice
O instalație modernă presupune circuite separate pentru lumină, prize și electrocasnice mari precum cuptor, frigider, mașină de spălat,plita electrica,boiler,centrala termica. Astfel, este evitată suprasolicitarea unui circuit si echilibrarea cat mai corecta a instalatie.
În funcție de consumul estimat, electricianul va determina secțiunea corectă a cablurilor și tipul siguranțelor.În funcție de consumatori, se recomandă grosimea cablului 2,5 mm² ,circuite de priză standard,1,5 mm² circuite de iluminat,4 mm² sau 6 mm² pentru electrocasnice mari , cuptor, plită electrică,etc.De exemplu, pentru un circuit de 16A și o tensiune de 230V, puterea maximă este de 3680W, deci circuitul va trebui dimensionat corespunzător pentru a susține acest consum.
Noile prize și întrerupătoare trebuie poziționate conform normelor actuale și în funcție de necesitățile dumneavostra.Fiecare circuit de priză nu ar trebui să deservească mai mult de 8-10 prize pentru a evita suprasolicitarea.
Alegerea materialelor necesare
Cuprul este standardul actual pentru instalațiile electrice datorită rezistenței sale și a siguranței.Pentru instalațiile de uz casnic, se recomandă cabluri din cupru izolat cu PVC sau, pentru protecție suplimentară, cabluri din cupru cu izolație ignifugă.
Este recomandat să folosești siguranțe automate cu protecție la suprasarcină și scurtcircuit, dar și cu protecție diferențială pentru a evita riscurile de electrocutare.Valoarea tipică pentru locuințe este de 10A pentru circuitele de iluminat,16A pentru prize,20A sau 32A pentru circuitele cu consum mare precum cuptor, frigider, mașină de spălat,plita electrica,boiler,centrala termica.
Tuburi de protecție atat copex cat si PVC protejează cablurile împotriva deteriorării și permit înlocuirea mai ușoară a cablurilor pe viitor.
Demontarea instalației electrice vechi
Se face prin deconectarea sursei principale de curent, a sigurantei generale,iar cu ajutorul unui aparat de masura verificam lipsa tensiunii.În această etapă, este esențial să se respecte toate măsurile de siguranță,respectiv vericarea amanuntita a tuturor circuitelor.
Instalarea cablurilor noi
In cazul in care este posibil,se va incerca folosirea traseelor deja existente, fie tub PVC ,fie copex.Daca acest lucru nu este posibil se vor monta circuite noi.
Cand se monteaza circuite electrice noi,prima oara se va monta tubulatura care protejează cablurile împotriva deteriorărilor și permit înlocuirea mai ușoară a cablurilor în caz de nevoie. Se recomandă copex de tip rigid pentru instalații îngropate și flexibil pentru trasee externe.
În general, pentru o casă, se recomandă cel puțin două circuite diferențiale ,unul pentru prize și unul pentru iluminat.Instalarea unui fir de împământare este obligatorie. Pentru siguranță maximă, acest fir trebuie conectat direct la o priza de împământare a casei.Valoarea optimă a rezistentei este sub 5 ohmi pentru o instalație eficientă. Aceasta se poate măsura cu ajutorul unui aparat de masura ,intre firul nul si firul de impamantare.
Testarea și verificarea instalației electrice
Se verifică continuitatea fiecărui circuit pentru a se asigura că nu există întreruperi.Se verifică dacă există scurgeri de curent folosind un releu diferențial pentru a detecta variații neobișnuite.După testare, cablurile sunt acoperite (în cazul lucrărilor îngropate) și se aplică finisajele pereților, dacă este cazul.
Cablurile îngropate sunt acoperite cu tencuială, iar cablurile trase la exterior pot fi protejate prin canale de cablu sau plinte speciale.
Este recomandat ca tabloul electric să fie etichetat pentru a identifica ușor fiecare circuit.De exemplu, “Circuit lumini”, “Prize dormitor”, “Circuit mașină de spălat”.
Dacă nu aveti experiență sau cunoștințe avansate de electricitate, daca instalația este mai complexă si considerati ca situatia va depasete, ne puteti contacta pentru a rezolva situatia.
- Comenzile telefonice se vor onora in cel mai scurt timp posibil
- Pretul afisat poate varia funcie de complexitatea lucrarii
Circuit suplimentar : 250 Lei / Traseu
One comment
Alex
October 31, 2024 at 5:59 pm
Bun ariticol